Povećanje kamate za nenamjensko korišćenje novca

Bez autora
Dec 04 2011

Krediti koje je do sada dodijelio Investiciono razvojni fond uglavnom se koriste namjenski, pokazala je kontrola 129 projekata ukupne vrijednosti 10,35 miliona eura. Pravila fonda podrazumijevaju da minimum 80% kreditnog novca mora biti investirano u osnovna sredstva, dok se ostatak može upotrijebiti za finansiranje obrtnih sredstava. Kontrolom namjenske upotrebe, koja je urađena zaključno sa 1. novembrom ove godine, obuhvaćeno je 129 projekata ukupne vrijednosti od 10,35 miliona eura. Od ovih projekata 52 su plasirana direktno, u vrijednosti od 3,63 miliona eura, 77 u vrijednosti od 6,72 miliona plasirana su posredstvom i uz garancije komercijalnih banaka. U najvećem broju slučajeva predstavnici Fonda su utvrdili namjensko trošenje sredstava, u skladu sa investicionim programom, što potvrđuje fotoelaborat i dokumentaciona osnova.

Povećanje kamate za nenamjensko korišćenje novcaKrediti koje je do sada dodijelio Investiciono razvojni fond uglavnom se koriste namjenski, pokazala je kontrola 129 projekata ukupne vrijednosti 10,35 miliona eura.

Pravila fonda podrazumijevaju da minimum 80% kreditnog novca mora biti investirano u osnovna sredstva, dok se ostatak može upotrijebiti za finansiranje obrtnih sredstava.

- Kontrolom namjenske upotrebe, koja je urađena zaključno sa 1. novembrom ove godine, obuhvaćeno je 129 projekata ukupne vrijednosti od 10,35 miliona eura. Od ovih projekata 52 su plasirana direktno, u vrijednosti od 3,63 miliona eura, 77 u vrijednosti od 6,72 miliona plasirana su posredstvom i uz garancije komercijalnih banaka. U najvećem broju slučajeva predstavnici Fonda su utvrdili namjensko trošenje sredstava, u skladu sa investicionim programom, što potvrđuje fotoelaborat i dokumentaciona osnova – kazao je za Pobjedu pomoćnik izvršnog direktora IRF Branislav Janković.

Ugovori

Janković objašnjava da su u slučajevima gdje je kontrola utvrdila da novac nije korišćen namjenski, odnosno nijesu dostavili dokumentaciju, preduzete mjere u skladu sa odredbama ugovora o kreditu.

- Ugovorima o kreditu definisana je striktna obaveza namjenskog korišćenja novca – prema zahtjevu i investicionom projektu koji je prilikom aplikacije dostavljen IRF-u. Kod kreditnih linija, posredstvom i uz garancije poslovnih banaka, ugovorima je takođe definisana odredba koja IRF-u u slučaju nenamjenske upotrebe kredita daje pravo da poveća kamatne stope na nivo po kojoj je banka odobrila svoj dio sredstava. Predviđeno je i da se zatraži prijevremeno vraćanje kredita – kaže Janković.

Prenamjena sredstava iz osnovnih u obrtna i obrnuto, dodaje on, nije dozvoljena.

-Takođe investitorima je zabranjeno refinansiranje obaveza koje su nastale do momenta predaje IRF-u kompletnog zahtjeva za kredit – upozorava Janković i podsjeća na obavezu namjenskog korišćenja novca.

Pomoćnik izvršnog direktora ističe da su objektivne okolnosti uzrok kašnjenja u realizaciji investicije kod određenog broja korisnika.

- Zbog toga je potrebno odlaganje kompletne realizacije. Svaki zahtjev za odlaganje stručna služba razmatra pojedinačno i cijeni opravdanost kašnjenja. U dodatnom roku, investitori su u obavezi da realizuju investiciju i dostave kompletnu dokumentaciju – objašnjava Janković.

Sistem

Menadžment IRF-a, kaže on, poseban značaj daje kontroli namjenske upotrebe kredita koji su dati preduzetnicima ili kompanijama.

- Posebna pažnja posvećuje se izgradnji dobrog sistema internih kontrola kao preventivnog nadzora, s ciljem otklanjanja svih potencijalnih grešaka i nepravilnosti. Poštovanje procedura i pridržavanja važećih propisa i internih regulativa biće predmet kontinuiranog monitoringa menadžmenta Fonda – najavljuje Janković.

U okviru IRF-a postoji posebno odjeljenje za kontrolu namjenske upotrebe kredita.

- Korisnici kredita su u obavezi da Fondu omoguće kontrolu korišćenja kredita i dostave dokumentaciju na način i u rokovima koje odredi IRF. Stručna služba prati i nadzire namjensko korišćenje sredstava i izvršenje ugovorenih prava i obaveza neposrednim uvidom u dokumentaciju – ugovore o kupoprodaji, račune, naloge za prenos, bankovne izvode i druge dokaze o prenosu sredstava i ostalu dokumentaciju.

Provjerom stanja, ukoliko je u pitanju izgradnja, odnosno rekonstrukcija građevinskog objekta i fizička prisutnost nabavljenih osnovnih sredstava, takođe se utvrđuje na koji način je novac korišćen. Pored stručne službe Fonda, kontrolu moraju da sprovode i poslovne banke, preko kojih IRF plasira sredstva. Poslovne banke su dužne obezbijediti dokumentaciju i voditi evidenciju koja omogućava brzu i efikasnu kontrolu namjenskog korišćenja kredita – podsjeća Pobjedin sagovornik.

IFR, podsjetimo, odobrava namjenske stimulativne kredite poljoprivrednim proizvođačima, preduzetnicima i pravnim licima – mala i srednja preduzeća, kao i novoosnovani privredni subjekti koji imaju kvalitetan investicioni (razvojni) program. Cilj je, dodaje Janković, povećanje privrednih aktivnosti, kroz veću uposlenost postojećih i izgradnju novih kapaciteta i otvaranje novih radnih mjesta, uključujući pokretanje i razvoj sopstvenog biznisa i samozapošljavanja.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik